Dlaczego jedzenie jaglanki pomaga naszym włosom?

Dlaczego jedzenie jaglanki pomaga naszym włosom?

W dalszym ciągu mówisz „Nie!” na widok kaszy jaglanej?

A należysz do tej części ludzkości, która ma problemy z włosami?

Może ten argument do ciebie przemówi, że jagły należą do „wspieraczy” naszych włosów, paznokci, skóry i mają jeszcze całą listę innych zalet.

Dlaczego akurat włosom pomaga jedzenie kaszy jaglanej?

Tajemnica tkwi w krzemionce, którą zawiera proso.

To krzemionka odpowiada za stan paznokci, skóry, włosów – za ich piękny i zdrowy wygląd. Krzemionka jest ważna – pomaga regenerować kości, szczególnie po urazach ortopedycznych. Wspomaga pracę serca, naczyń krwionośnych, wyrównuje poziom cholesterolu. Odpowiedni poziom krzemu w organizmie pomaga w przyswajaniu innych minerałów.


Kasza jaglana należy do tych nielicznych produktów spożywczych, które zawierają krzemionkę. Krzem jest istotnym pierwiastkiem – nie tylko w świecie komputerów. Jest fundamentalny dla naszego zdrowia.

Poza tym, kasza jaglana: odkwasza organizm, pomaga stawom.

I nie zawiera glutenu, którego tyle osób musi się teraz wystrzegać.

Jest dobrym źródłem lecytyny, antyoksydantów,witaminy E i witamin z grupy B łącznie z kwasem foliowym. To one – witaminy z grupy B są „przyjaciółkami” naszych włosów i spokojnych nerwów.

Powinniśmy zadbać o to, by w codziennym jadłospisie znalazło się coś z zawartością krzemionki.

Żywność przetworzona zawiera tyle krzemionki, co kot napłakał, czyli praktycznie nic.

Kasza jaglana oraz zielone warzywa z ekologicznych upraw są bardzo dobrym źródłem krzemu.

Jagły zawierają łatwo przyswajalne białko, w tym tryptofan – składnik budulcowy serotoniny, która jest neuroprzekaźnikiem wpływającym pozytywnie na dobry nastrój i dobry sen.

Wracamy do jaglanki. Jak przyrządzić, żeby była smaczna, bez gorzkawego posmaku?

Na 1 szklankę kaszy jaglanej bierzemy 2 szklanki wody.

Kaszę dajemy na gęste sito – najpierw przepłukujemy zimną wodą, potem gorącą.
Wsypujemy do nowej, gotującej się wody (2 szklanki), przykrywamy pokrywką.
Gotujemy na malutkim ogniu aż wchłonie wodę.

Wyłączamy palnik i pozostawiamy jeszcze przez 15 minut.

Taką kaszę możemy jeść na słodko albo na ostro – jak wolimy.

Jest to świetna baza i pole do naszej fantazji kulinarnej.


Podaję przepis na jaglankę zawierającą super dobre składniki dla naszych włosów:
do ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy: banana (też zawiera krzem), pestki dyni (cynk), morele suszone albo inne suszone owoce, orzechy włoskie. Możemy jeszcze raz wszystko zagotować z odrobiną wody albo roślinnego mleka.

Jeżeli jeszcze wydaje się komuś za mało słodkie, może dosłodzić łyżką miodu. Dodać szczyptę cynamonu dla aromatu nie zawadzi.


Ja odkryłam ostatnio słodycz syropu daktylowego, więc robię zygzak na wierzchu mojej jaglanki.

Zielara

Zdjęcia:  pixabay

Michael
cyborg gen.1
Logo Pamietamy o Ogrodach



Patronaty honorowe:





herb

swietokrzyskie

Marszalek


patronat_marszalka


Misto Zwolen

Starostwo Powiatowe Zwoleń

Starosta Andrzej Skorek

Misto Zwolen

Burmistrz Zwolenia

Arkadiusz Sulima

Misto Zwolen

Wójt Janowca

Jan Gędek


Prezydent MIasta Lodzi




Patronaty Medialne








Przyjaciele i Partnerzy


Gmina Policzna

Wójt Gminy

Tomasz Adamiec

„atelier of art” e.V.  Matthias Jurke, Potsdamer Allee 10, 14552 Michendorf OT Wildenbruch, Germany
Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury
Szkoła Podstawowa im. Jana Kochanowskiego w Czarnolesie
Szkoola
Lesny
Muzeum w Zwoleniu
Muzeum Jana Kochanowskiego w Czarnolesie Oddział Muzeum im. Jacka Malczewskiego w Radomiu
Muzeum Nadwiślańskie w Kazimierzu Dolnym
PTTK
Ceramika Artystyczna Boleslawiec
Bank Spółdzielczy w Zwoleniu
janowca
Nadleśnictwa Kozienice


Dom kultury w Janowcu

Czarna
timbercraft
castorama


Wsparcie finansowe:

Konto Bankowe: PKO Bank Polski SA 45 1020 3408 0000 4402 0396 8906