Bazylia, mały cud świata

Bazylia, mały cud świata

Znamy ją z marketów – stoi razem z miętą, melisą, pietruszką, szczypiorkiem, kolendrą oraz innymi, popularnymi ziołami przyprawowymi.

Nie podejrzewalibyśmy jej nawet o takie szaleństwo, że bazylia:

Przyprawowe zioło o miłym, korzennym zapachu doprowadza kucharzy do poetyckich uniesień.

Tak określiła bazylię Lesley Bremnes, autorka Wielkiej Księgi Ziół.

Od czasu, kiedy ją sprowadzono do Polski, czyli od XVI w. zdążyliśmy do niej przywyknąć, choć przybyła z bardzo daleka do Europy, z dalekich Indii. Najczęściej widzimy ją w duecie z pomidorem, albo w tercecie: mozzarella, pomidor i ona, przypomnijmy więc sobie: królewskie zioło, jak wskazuje nazwa w językach obcych. Nazwe nadali jej Grecy – basilicum, co oznacza królewski. Stąd Herbe royal, ziele królewskie – po francusku, Königskraut po niemiecku. Łacińska nazwa Ocimicum basilicum również wskazuje na jej „królewskość”. Małym cudem świata określili ja Grecy.

Powszechnie używana jest w kuchni śródziemnomorskiej – do pizzy, do pierożków ravioli, do pesto, czyli do sosu genueńskiego, włoskiej zupy minestrone, do zielonego sosu salse verde i sosu vinaigrette.

W swojskiej wersji do zupy fasolowej, ziemniaczanej, cebulowej, do majonezów, sałatek, twarożku, ryb, szparagów, cukinii, grzybów, kaszy jaglanej, ryżu.

Koperek, bazylia, estragon zalane octem jabłkowym dadzą nam wyśmienity ocet ziołowy. A listki bazylii zanurzone w oliwie – aromatyczny dodatek do sałaty.

Uwaga!

Liście zrywamy tuż przed użyciem – są wtedy bardziej aromatyczne. I nie należy ich traktować nożem, jak twierdzą Francuzi. Najlepiej utrzeć z olejem.

Nasiona bazylii są również dobre jako przyprawa – po wysuszeniu przypominają pieprz.

Jak ją uprawiamy?

Stosunkowo łatwa w uprawie. Powinna stać zawsze pod ręką na parapecie kuchennym. Można ja uprawiać na balkonie. Lubi stanowisko nasłonecznione, ale palące słońce. Osłaniać od wiatrów. Podlewać w południe, nigdy wieczorem. Trzeba  uważać, by nie przesadzić z ilością wody.

Obrywamy młode listki. Przechowujemy ja w pęczkach jak majeranek.

Zastosowanie w lecznictwie

Napar z ziela bazylii pomaga przy braku apetytu, wzdęciach, rozstroju żołądka, przy niestrawności. Działa przeciwbakteryjnie

Olejek z bazylii pozwala usunąć zmęczenie. Wystarczy jedna kropelka, by poprawić nastrój. Wzmacnia też koncentrację.

W kosmetyce

Zmacerowane w wytrawnym winie listki bazylii stosowano często jako tonik do twarzy.

Można zrobić łatwo sól do kąpieli, która pomoże w usuwaniu stresu i zmęczenia.

Od pewnego na bazie ekstraktów z bazylii robi się kosmetyki do włosów, szczególnie tych wypadających, również zagrożonych łysieniem androgenicznym.

Jest cała seria: szampon, odżywka, mleczko i peeling bazyliowy o ciekawym zapachu.

Bazylia nie jest mamą bazyliszka.

Prababunie sadziły bazylię w doniczkach.

Od okien po strych domu

Wędrował korzenny zapach niby cynamonu. (W. Ścisłowski)

My też ją posiejmy w tym roku! Zawsze to swoja bazylia!

Zielara

Źródła:

https://green-farm.pl/wszystko-co-chcielibyscie-wiedziec-o-bazylii-ale-wstydziliscie-sie-zapytac/ dostęp: 9.02.2020

Angelika Krause, Heilsames Basilikum, Landapotheke 1-2020.

Danuta Tyszyńska-Kownacka, Teresa Starek Zioła w polskim domu, 1988.

Henryka Janik

Logo Pamietamy o Ogrodach

Patron Honorowy:


Misto Zwolen

Starostwo Powiatowe Zwoleń

Starosta Stefan Bernaciak

Misto Zwolen

Burmistrz Zwolenia

Arkadiusz Sulima

Misto Zwolen

Wójt Janowca

Jan Gędek




Patronaty Medialne

<



Przyjaciele i Partnerzy

Gmina Policzna

Wójt Gminy

Tomasz Adamiec

„atelier of art” e.V.  Matthias Jurke, Potsdamer Allee 10, 14552 Michendorf OT Wildenbruch, Germany
Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury
Szkoła Podstawowa im. Jana Kochanowskiego w Czarnolesie
Szkoola
Muzeum w Zwoleniu
Muzeum Jana Kochanowskiego w Czarnolesie Oddział Muzeum im. Jacka Malczewskiego w Radomiu
Muzeum Nadwiślańskie w Kazimierzu Dolnym
PTTK
Ceramika Artystyczna Boleslawiec
Bank Spółdzielczy w Zwoleniu
Nadleśnictwa Kozienice

Dom kultury w Janowcu
janowca
Czarna
timbercraft

Wsparcie finansowe:

Konto Bankowe: PKO Bank Polski SA 45 1020 3408 0000 4402 0396 8906