Przycina się ją, a ona i tak pójdzie na boki!
Idzie w rosochatość, w szerokie rozgałęzienie.
Drzewo kojarzące się w Polsce z tęsknotą, Mazowszem i muzyką Szopena.
Ale wierzba to nie tylko sentymentalne drzewo. Ma duże znaczenie w lecznictwie.
Naturalna aspiryna oraz chinina.
Lek przeciwbólowy, który wprawdzie działa wolniej, ale efekt jest dłuższy.
Wczesną wiosną zbieramy młode wierzbowe witki na domowe leki. Wybieramy z drzewa 2, 3 letnie. Wiosenną porą mają najwięcej wartości. Odzieramy korę, uzyskując około 2- centymetrowe paski. Suszymy w jasnych przestrzennych pomieszczeniach, albo suszarniach w temperaturze ok. 40 stopni Celsjusza. Można też suszyć na słońcu.
Zastosowanie:
Najważniejszym składnikiem kory wierzbowej jest salicynina, która w ustroju rozpada się do kwasu salicylowego, działającego:
– przeciwgorączkowo,
– odkażająco,
– przeciwreumatycznie,
– przeciwbólowo.
W skład kory wierzby wchodzą także flawonoidy, które działają rozkurczowo, moczopędnie i uspokajająco.
Preparaty z wierzby stosowano od lat w chorobach reumatycznych, w gorączkach, bólach stawów i mięśni, a także w bezsenności, migrenie, nieżytach jelit, biegunce.
Poprawiają krążenie krwi, zwiększają diurezę
Salicyna naturalna, w odróżnieniu od syntetycznie wytwarzanych salicylanów, nie drażni błony śluzowej żołądka i dwunastnicy!
Zewnętrznie: przy trudno gojących się ranach, bakteryjnych zakażeniach skóry, przy potliwości stóp.
W kosmetyce: jako składnik mieszanek ziołowych do płukania włosów, do przemywania tłustej cery i wypryskach typu grzybiczego.
Tinktura z kory wierzby
Chroniczne bóle: artroza, reumatyzm, bóle pleców.
Około 100 gram świeżej kory wierzbowej (z młodych gałązek), 500 ml alkoholu 70%.
Korę wsypać do słoja z szeroką nakrętką, zalać alkoholem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na około 4-6 tygodni. Po tym czasie przecedzić (na sito położyć papierowy filtr do kawy. Rozlać do butelek z ciemnego szkła.
Jak stosować?
Dwa razy dziennie po 20 kropel. Zewnętrznie – wcierać w miejsca bolące.
Kora wierzby przy gorączce i bólach
Jedną łyżkę stołową rozdrobnionej kory – świeżo zebranej albo suszonej zalać 200 ml wody i gotować 10 minut na bardzo wolnym ogniu. Potem jeszcze zostawić do naciągnięcia tez 10 minut.
Pić od 3 do 5 filiżanek dziennie.
Ulubionym bukietem wczesnowiosennym są witki wierzbowe z baziami. Bazie to kwiatostany męskie. Są jadalne i zawierają sporo witaminy C. Można z nich również przyrządzać lecznicze herbatki pomocne w przeziębieniach.
Czyli do kory, pędów dorzucamy baziki, kotki. Nie zawadzi również dodać wiązówki błotnej, pączki sosny, owoc maliny, kwiat lipy, cząber, hyzop, tymianek.
Kwiatostany wierzby są ulubionym przysmakiem kóz, stąd rosyjska nazwa drzewa kozie drzewo.
Wierzby można spotkać na większości kontynentów w strefie umiarkowanej.
W Polsce rośnie około 30 gatunków. Najpopularniejsze to wierzba biała, iwa, purpurowa.
Wierzba używana jest również w garbarstwie i farbiarstwie. Można dzięki niej uzyskać kolor cynamonowy i żółty – zależy to od gatunku wierzby.
Od wieków wykorzystywana jest w plecionkarstwie.
W wierzbowych dziuplach zakładają swoje siedliska rozwojowe dudki.
Zielara
Zdjęcia: Pixabay, Marta Niemczykowska
Źródła:
LandAPOTHEKE, dr A. Magnussen, 1-2018.
Zioła i ich stosowanie, B. Kuźnicka, M. Dziak, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa 1887.
https://rozanski.li/438/wierzba-salix-w-praktycznej-fitoterapii/