Zbliżał się do mnie w głębokich ukłonach szacunku. Opowiadała Maria, która uczy w Kanadzie cudzoziemców angielskiego.
Zaczęła wypełniać formularz zgłoszeniowy. Podał datę urodzenia. Szybko wyliczałam wiek – skończone 92 lat. Pochodził z Wietnamu. Przyjechał do Kanady odwiedzić dzieci i wnuki.
I od razu zapisał się na kurs językowy.
Babcia mojej przyjaciółki, w porównaniu do wspomnianego Azjaty – młodzieżówka. Jako 72-letnia osoba, jeszcze w czasach Niemieckiej Republiki Federalnej jeździła pociągiem na tzw. Zachód. Dobrze znała niemiecki, węgierski, polski, ukraiński, ale angielskiego już nie.
Młodzi w pociągach rozmawiali po angielsku. Ja nie rozumiałam! Skarżyła się. Byłam ciekawska, o czym oni rozmawiają?
Zaczęła się sama uczyć angielskiego z lekcji radiowych i opanowała kolejny język w stopniu komunikatywnym.
Pamięć można zaliczyć do najważniejszych funkcji mózgu człowieka. Odgrywa kluczową role w formowaniu tożsamości, identyfikacji, kształtowaniu osobowości. Bez zapisanych w pamięci wspomnień nie różnilibyśmy się od siebie.
Problemy z pamięcią występują nie tylko w wyniku starzenia się, ale również z powodu chorób i urazów.
Czy starzenie mózgu możemy spowolnić?
Przecież wszystko się starzeje. Każda komórka ma swój określony czas.
Dbanie o mózg zaczyna się na talerzu. Właściwa, tzn. nieprzetworzona dieta, w której nie zabraknie:
- dobrego tłuszczu (olej lniany tłoczony na zimno, wiesiołkowy, wysokiej jakości masło, oliwa z oliwek) pamiętajmy o Omega 3! Mózg składa się z 60% tłuszczu i wody. I jedno, i drugie musimy mu zabezpieczyć.
- ciemnych jagód (aronia, borówki leśne, kalifornijskie, bez czarny, maliny, porzeczki) – zmiatają wolne rodniki!
- mózg potrzebuje glukozy, białka, witamin: A, C, E, wszystkie z grupy B, żelaza, selenu, miedzi.
Dalsze produkty, które powinniśmy mieć na uwadze zgodnie z ,,instrukcją obsługi mózgu”: banany, bakłażany, orzechy, zielona herbata, czosnek, marchew – surowa utrzymuje stały poziom cukru we krwi, gorące kakao, dobrej jakości gorzka czekolada, rezerwuar polifenoli.
Uwaga!
Ostatnio odkryto, że gorzka czekolada, taka np. 80% zwiększa zdolności poznawcze, wpływa na lepszą koncentrację i obniża łaknienie na słodkie, ponieważ reguluje gospodarkę związaną z insuliną.
Dobre jest stosowanie tzw. postów przerywanych. Ogólnie polega to na tym, żeby się nie przejadać i kilkanaście godzin, tak po południu dajmy na to, nie jeść do samego śniadania rano.
Podczas postu komórki mają szansę na oczyszczenie się, zrobienie porządku w środku. Generalnie zaowocuje to lepszym samopoczuciem.
Na pracę mózgu bardzo dobrze wpływa ruch fizyczny! Ruch pomaga wytwarzać endorfiny. Ruszajmy się! Uprawiajmy takie aktywności sportowe, które sprawiają nam przyjemność.
Aktywność poznawcza.
Kiedy uczymy się czegoś nowego, dajemy neuronom sygnał:
– Hej tam! Neurony! Nie śpijcie!
Mózg jest plastyczny do końca życia.
Sen. Nasz najlepszy lek.
Einstein był wielkim śpiochem, nie był wkręcony w błędne koło robienia czegoś non-stop. Grał na skrzypcach, dbał o relacje – miał wielu przyjaciół artystów. Nie zanudzał cały czas o teorii względności.
Potrzebujemy relacji z ludźmi. One nas odświeżają.
Potrzebujemy spotkania z samym sobą. Wyciszenia głowy, uspokojenia myśli. Kwadrans dla siebie nie jest luksusem.
Czy jakieś zioła wpływają na poprawę pamięci, koncentracji i lepszego kojarzenia?
Są, owszem.
Bakopa drobnolistna Monnieri
Bakopa zawiera silne przeciwutleniacze zwiększające przepływ krwi do mózgu, co ma wpływ na poprawę pamięci. Zioło to stosować można w postaci suplementów w chorobie Alzheimera, Parkinsona i stwardnieniu rozsianym.
Miłorząb dwuklapowy (Ginkgo biloba L.)
Flawonoidy i katechiny zawarte w miłorzębie są naturalnymi antyoksydantami, które wymiatają wolne rodniki.
Miłorząb zapobiega tzw. hipotrofii, czyli niedożywieniu komórek nerwowych w mózgowiu. Wpływa psychostymulująco. Poprawia proces uczenia się i koncentracji. Usprawnia procesy przypominania informacji. Poprawia pamięć krótkotrwałą, stosuje się go przy zaburzeniach pamięci na tle nieprawidłowego krążenia mózgowego.
Jest stosowany również w chorobie Alzheimera.
Różeniec górski (Rhodiola rosea L.)
W składzie różeńca odkryto salidrozyd – to właśnie on poprawia sprawność umysłową, przeciwdziała zmęczeniu, łagodzi skutki długotrwałego stresu, pomaga w stanach depresji.
Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus)
Soplówka ma zastosowanie kulinarne (zwłaszcza w kuchni chińskiej) – w Polsce występuje bardzo rzadko.
Związki w niej zawarte, zwłaszcza tzw. erinacyna A, mogą znacząco poprawić pamięć, funkcje poznawcze mózgu i jego koordynację, działają jako czynnik wzrostu komórek nerwowych.
Dodatkowo, soplówka jeżowata posiada jest też źródłem tak wartościowych substancji jak potas, selen, german, żelazo, cynk. Soplówka jeżowata stymuluje także układ odpornościowy.
Wąkrotka azjatycka (Gotu cola Centella asiatica)
Działa ochronnie na ośrodkowy układ nerwowy. Poprawia pamięć I koncentrację. Preparaty z wąkrotki poprawiają objawy znużenia I wyczerpania psychicznego, przy depresji I nadciśnieniu.
Żeń -szeń (Panax ginseng)
Korzeń żeń-szenia wspiera naturalną odporność organizmu, wspomaga koncentrację i wydajność pamięci. Zioło stosowane od setek lat
Z olejków eterycznych na koncetrację umysłu pomocne są: olejek rozmarynowy I bazyliowy.
Zielara
O suplementy na bazie powższych roślin pytajcie w aptekach i dobrych sklepach zielarskich.
Zdjęcia:Pixabay