herbs-5145353_1280

Zioła przyjazne jelitom

O tzw. zespole jelita drażliwego mówi się ostatnio bardzo często.

W jelitach znajduje się aż 80% komórek naszego układu odpornościowego. Jakiego pokarmu dostarczamy, jak go trawimy, jak przyswajamy I jak wydalamy niestrawione resztki, stanowi swoistą ,,walkę światów” naszych bakterii.

Dbałość o jelita zaczyna się w jamie ustnej, kiedy to dokładnie rozdrabniamy jedzenie zębami.

Kiedy zaczynamy dzień od płukania jamy ustnej naparami ziołowymi, wspomagamy tym samym tworzenie się właściwej flory bakteryjnej.

Płukanki ziołowe mają wielostronne działanie: odświeżają oddech, pozwalają zwalczyć niektóre grzyby, zapobiegają i zwalczają stany zapalne, wzmacniają dziąsła.

Czasami, tak jak szałwia – działają antybiotycznie.

Do płukania ust nadają się napary z następujących ziół: tymianku, mięty, macierzanki, rumianku.

Jeżeli stosujemy zioła sypkie wystarczy pół łyżeczki ziół na szklankę (ok. 200 ml wrzątku), zalać, pozostawić do naciągnięcia ok. 10 minut.

Z ust jedzenie przedostaje się przełykiem do żołądka, gdzie odbywa sie proces trawienia. Ważną rzeczą jest by nie doprowadzić do dysfunkcji żołądka, np. do powstania wrzodów. Istotny jest prawidłowy poziom wydzielanych soków żołądkowych.

Tutaj warto sobie przypomnieć o krwawniku pospolitym. Szkoda, że został jakby trochę zapomniany. Może dlatego, że tak jak babka lacetowana albo pokrzywa, występuje prawie wszędzie?

Kiedyś krwawnik był stałym elementem diety człowieka i zwierząt domowych. Przyrządzano z niego zupy. Zielone listki dodawano do sałatek, sosów.


Zioło to ma szerokie spektrum działania. odniesieniu do układu pokarmowego jest pomocny:

– w zaburzeniach trawienia takich jak: wzdęcia, odbijanie, w uczuciach pełności w brzuchu, przelewanie się w jelitach, w bólach brzucha, skurczach jelit.

– zakażeniach i stanach zapalnych układu pokarmowego,

– chorobach trzustki, wątroby i pęcherzyka zółciowego,

– działa pozytywnie zarówno przy biegunkach i jak i zaparciach

– przy niszczeniu pasożytów,

– zapobiega krwawieniom,

– pobudzia wydzielaniu soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego,

– leczy stany zapalne przewodu pokarmowego,

– działa przeciwrzodowo,

– uspokaja.

Jak stosować?

2 łyżki stołowe ziela lub 3 łyżki kwiatów zalaćć 400 ml wrzącej wody. Pozostawić pod przykryciem 20 minut. Przecedzić. Pić po pół szklanki między posiłkami. (Receptura wg dr Henryka Różańskiego).

Na krwawniku nigdy się nie zawiodłam! Stosowałam go w różnych schorzeniach, za każdym razem krwawnik ujawnił swoje dobroczynne działanie.

Każdego lata stosuję 3-tygodniową kurację na bazie świeżych kwiatów krwawnika pijąc 2, 3 szklanki naparu i czuję, że mój układ pokarmowy otrzymał solidne wsparcie.

Wiosną natomiast, jem świeże listki krwawnika dodając je wiosennych sałatek, szejka, zupy. Potrzebujemy niewielkiej ilości – 2, 3 listki drobno posiekanych listków w zupełności wystarczą.

Krwawnik wspiera też wątrobę – ważny i bardzo zapracowany organ układu pokarmowego. Wątroba odpowiada za przeszło 500 funkcji naszego organizmu!

Czyż to nie wystarczający argument, by okazać jej wdzięczność  i wesprzeć ją ziołowo?

Mamy przecież ostropest plamisty.

Ostropest plamisty, konkretnie jego nasiona chronią wątrobę przed działaniem czynników toksycznych, regenerują, regulują proces trawienia, zwiększają również – tak jak krwawnik, wydzielanie soków trawiennych.

Ostropest jest dobry po kuracjach antybiotykami, zatruciach alkoholem, grzybami, po zapaleniu wątroby.

Działanie lecznicze zawdzięcza ostropest sylimarynie.

Ziarna ostropestu (ogólnie dostępne, nawet w sklepach spożywczych, obok czystka i pokrzywy). Możemy używać świeżo zmielone posypując kanapki, dodając do muesli, sosów, zup (1, 2 łyżeczki dziennie), jako napar, a także w postaci maceratu(podobnie jak siemię lniane).

Jedną łyżkę stołową zmielonego ostropestu zalewamy zimną, przegotowaną wodą i pozostawiamy na kilkanaście godzin w ciemnym miejscu.

W wyniku maceracji otrzymamy śluzowaty, gęsty produkt.

Śluz działa powlekająco na układ pokarmowy, co może pomóc przy chorobie wrzodowej albo nadkwasocie żołądka. Kurację maceratem możemy stosować nie dłużej niż 3 tygodnie, ponieważ dłuższe stosowanie może upośledzić wchłanianie związków odżywczych z przewodu pokarmowego do krwi.

Na rynku dostępny jest również olej z ostropestu zimno tłoczony, dobry do sałatek.

Krwawnik i ostropest są w smaku  gorzkie.

Tutaj nie mogę pominąć ważnej kwestii – o zaniku (prawie) gorzkiego smaku w mocno ucywilizowanej diecie.

Starożytni lekarze mówili, że im bardziej gorzkie lekarstwo, tym lepsze. Gorzkiego smaku nam zabrakło! Za dużo słdkich i przesolonych produktów! Biją na alarm fitoterapeuci, zwracając uwagę na rolę goryczek i gorzkiego smaku. On jakby wyszedł z mody. Błąd! Sięgamy po niego wtedy, kiedy cierpimy na jakąś niestrawność.

Tymczasem goryczki pełnią ważne funkcje bioaktywne.

Gorzki smak pobudza wytwarzanie soków trawiennych, ma wpływ na zwiększone wydzielanie enzymów. Gorycze wzmacniają najważniejsze bariery immunologiczne, wspierają woreczek żółciowy, trzustkę, detoksydację wątroby, zmniejszają chęć na słodycze i rafinowane węglowodany! Może do jest klucz do szczupłej sylwetki?

Zwróćmy więc uwagę na takie zioła jak właśnie krwawnik, ostropest plamisty, pięciornik kurze ziele, kurkuma, bylica pospolita, cykoria podróżnik, dziurawiec, pokrzywa, szałwia, mniszek – one uzupełnią nam poziom potrzebnych goryczek.

Poniżej podaję najbardziej znane zioła stosowane w zespole jelita drażliwego i w ogóle wspierające układ pokarmowy, które można stosować w razie dysfunkcji albo profilaktycznie.

mięta pieprzowa – pomaga przy wzdęciach, skurczach jelit wspomaga trawienie,

rumianek – zapobiega nadmiernej fermentacji w jelitach, pobudza wydzielanie żółci (niezbędnej w procesach trawienia), łagodzi bóle brzucha i skurcze jelit,

siemię lniane – jego nasiona wytwarzają śluz, który pokrywa wnętrze przewodu pokarmowego,

melisa, szyszki chmielu, kozłek lekarski – uspokajają, relaksują: działają też rozkurczowe, wiatropędne, przeciwgrzybiczo, bakteriobójcze; objawy zespołu jelita drażliwego nasilaja się w czasie wzmożonego stresu,

ziele dziurawca – pomaga likwidować kolki, łagodzi ból brzucha i nadmierne skurcze mięśni gładkich przewodu pokarmowego,

– koper włoski – działa rozkurczowo oraz wspomaga pracę jelit,

czarne jagody, (napar z liści lub odwar z suszonych owoców) – są skutecznym środkiem przeciwbiegunkowym, zalecany też przez wielu lekarzy,

aloes (sok) – łagodzi podrażnienia i stany zapalne w jelitach, a także ułatwia formowanie i przemieszczanie mas kałowych,

kora kruszyny – pomaga przy zatwardzeniach tak jak aloes.

korzeń lukrecji, kurkuma – działają przeciwzapalnie,jednocześnie stymulują układ odpornościowy,

korzeń arcydzięgla lekarskiego – wspomaga trawienie, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, pomaga przy zaparciach, usuwa gazy i wzdęcia, łagodzi nudności.

Jak poprawić stan flory bakteryjnej? Pamiętajmy, ze flora bakteryjna może zmienić się z dnia na dzień. Przyczyny mogą być różne – kuracja antybiotykami, błędy w diecie, niedobór snu, inne leki niż antybiotyki. Tutaj również mogą pomóc zioła.

Przepis na herbatkę poprawiająca stan flory bakteryjnej (za Karin Buchhart):

15 g nasion kminku

15 g liści melisy

5 g korzenia arcydzięgla

5 g piołunu

15 g kwiatów rumianku

10 g kwiatów krwawnika

10 g pięciornika gęsiego

Mieszamy wszystkie składniki.

1 łyżkę mieszanki zalewamy wrzącą wodą (300 ml). Trzymamy pod przykryciem ok. 7 minut. Pijemy 3 filiżanki herbaty dziennie. Kuracja może trwać 3 tygodnie.

Olejki eteryczne zawarte w kminku, melisie, rumianku I krwawniku ułatwiają trawienie. Korzeń arcydzięgla uaktywnia wydzielania soków trawiennych, ziele pięciornika działa rozluźniająco.

Stan flory bakteryjnej poprawia również kuracja octem jabłkowym. Ocet jabłkowy musi być z dobrego źródła (jeżeli nie robimy go sami), zwracamy uwagę czy jest w szklanych butelkach. Mętny osad na dole świadczy o jego dobrej jakości, a nie o tym, ze jest ,,zepsuty”!

Do jednej szklanki przegotowanej, chłodnej wody dodajemy 1 łyżkę stołową octu i 1 łyżke miodu. Wypijamy każdego ranka na czczo.

Proszę pamiętać, że pewne zioła mogą być dla jednej osoby bardzo skuteczne, ale w przypadku innej – odwrotnie.

przykryciem. Dziennie można pić 3 filiżanki między posiłkami.

Herbatka na dobre trawienie

Wziąć po 15 g kminku zwyczajnego, owoców fenkułu, owoców anyżu, 20 g kwiatów rumianku, 10 g miety zwyczajnej. Wymieszać wszystko.

Jedną łyżkę mieszanki rozdrobnić w moździerzu.

Zalać pół litrem gorącej wody. Można pić dziennie od 0,75-1 litra.

Uwaga!

Wszelkie napary ziołowe pijemy przez okres 3 tygodni, potem robimy przerwę I w miarę potrzeby powtarzamy kurację po miesiącu.

Sięgając po naturalne metody, m.in. zioła łagodzące objawy zespołu jelita drażliwego, musimy pamiętać o tym, że zioła tak jak każdy inny środek, może wywołać alergię.

Zawsze musimy poradzić się lekarza prowadzącego, farmaceuty albo doświadczonego fitoterapeuty. Ważne w przypadku, gdy oprócz ziół przyjmujemy jakieś leki albo suplementy diet.

Zielara

Uwaga!

To są tylko informacje, a nie porady medyczne!

Żródła:

K. Buchart Mein Freund, der Darm, Servus 2017.

https://www.poradnikzielarski.pl/porady-zdrowotne/ziola-i-zespol-jelita-drazliwego.html dostęp: 23.03.2020

Zdjęcia: pixabay