Cukier w dół

Stajemy się insulinooporni, otyli, zagrożeni epidemią cukrzycy. Niby z cukrzycą da się żyć, jak

pocieszają się niektórzy, ale czy aby jest to komfortowe?

W utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi mogą przyjść zioła i odpowiednie mieszanki, dobrane przez doświadczonego fitoterapeutę.

Podaję kilka z nich

Morwa biała ( Morus alba L.)

Liście morwy białej stosowano jako lek w starożytnych Chinach.

Morwa biała zawiera substancje mające wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi. Stosowana jest przy cukrzycy typu 2

Oprócz tego przy zachorowaniach na miażdżycę, w odchudzaniu, przy problemach z układem oddechowym.

W aptekach jest dostępnych wiele sublementów I leków na bazie morwy białej, ale trzeba dokładnie wypytać farmaceutę o ewentualne działania uboczne.

Liść pokrzywy (Urtica dioica)

Obniża poziom cukru we krwi.

Odgrywa ważną rolę w powikłaniach cukrzycy typu II. Pokrzywa ma ogrom właściwości prozdrowotnych – od przeciwzapalnych po przeciwnowotworowe.

Surówki z dodatkiem świeżych liści pokrzywy są istną bombą witaminową. Wchodzi w skład prawie wszystkich mieszanek ziołowych dla diabetyków.

Strąki fasoli

Obniżają poziom cukru.

Owocnia fasoli może być wykorzystywana zwłaszcza w początkowych okresach choroby. Strąki z powodzeniem mogą uzupełniać inne leki przeciwcukrzycowe. Nawet z czasem doprowadzić do zmniejszenia dawek tych leków, np. niektórzy porównują siłę działania 1 filiżanki naparu z surowca z 3 jednostkami insuliny.

Kłącze perzu (Elymus repens)

Bardzo pospolita roślina z ogromnym potencjałem w leczeniu cukrzycy i nerek. Od wieków stosowana w lecznictwie ludowym.

Wchodzi również w skład mieszanek przeciwcukrzycowych i jest stosowana pomocniczo w leczeniu wczesnych stadiów cukrzycy.

Ususzone i zmielone kłącze perzu dodawano w czasach głodu do wypieku chleba. Dzisiaj stosuje się go również jako dodatek do chleba dla diabetyków i odchudzających się.

Na koniec przepis na obniżenie poziomu glukozy we krwi wg Poradnik Ziołowego O. Grzegorza Franciszka Sroka

Liść borówki czarnej (Fol. Myrtilli) 150,0

Koszyczek rumianku (Anth. Chamomillae) 100,0

Naowocnia fasoli (Peric. Phaseoli) 50,0

Rutwica lekarska (Hb. Galegae) 50,0

Kłącze perzu (Rhiz. Agropyri) 50.0

Korzeń mniszka (Rad. Taraxaci) 50,0

Liść szałwii (Fol. Salviae) 50,0

Ziele dziurawca (Hb. Hyperici) 50.0

Znamię kukurydzy (Stigma Maydis) 50.0

Kwiat jasnoty białej (Fl. Lamii albi) 20,0

Zioła zmieszać, wsypać łyżeczkę na szklankę wrzątku. Naparzać pod przykryciem 1/2 godz, przecedzić, pić gorące po jedzeniu 2 – 3 razy dziennie. Nie słodzić.

Zielara

Zdjęcia: pixabay